Почетна странa ИзворнеПесме.орг
Форум
Добродошли, имате статус госта Претрага | Активне теме | Чланови | Пријави се | Региструј се

Etno grupa Moštanica Kozarska Dubica Опције
neda
Написано: Wednesday, September 24, 2008 7:22:32 PM

: *

Члан од: 9/24/2008
Порука: 3
Место: Kozarska Dubica RS
Pozdrav svima zovem se Neda Kos iz Kozarske Dubice. Vođa sam Etno grupe Moštanica.
Evo biografije o nama:
Etno grupa Moštanica postoji od 15. septembra 2005. godine. Dobila je naziv po manastiru Moštanica koji se nalazi u selu Moštanica kod Kozarske Dubice. Grupu su osnovali mladi ljudi našeg grada, grada Dubice, sa željom da očuvaju tradiciju i običaje naših krajeva.
Naša grupa trenutno broji 10 članova. Pjevamo izvorne pjesme i natpjeve iz svih krajeva Srbije, Kosova i Metohije, Republike Srpske, Kozare i Potkozarja... Izvodimo vokalni dio u više glasova a imamo i instrumentalnu pratnju sa tradicionalnim instrumentima ( goč, tarabuka, def...)ali i ovim modernim (gitara, klavijautre, mini konge...).
Imali smo mnogo nastupa. Svake godine idemo u Piskavicu na festival pod nazivom «Kozarački etno festival». Prve godine , odnosno 2006., takmičili smo se i osvojili 2. mjesto a 2007. godine nastupali smo u revijalnom dijelu. Pored toga nastupali smo u Prijedoru na manifestaciji pod nazivom etno izložba „Zlatne ruke Potkozarja“, u Laktašima na godišnjem koncertu KUD-a „Slavko Mandić“, u Milića gaju, na Kestenijadi u Kostajnici. Po prvi put smo gostovali na Bardači na manifestaciji „Gastro dani na Bardači 2007.“, gdje smo ostali zapaženi svojom pjesmom.
Etno grupa Moštanica 2007. godine bila je gost i na Knežici povodom manifestacije „Dani kosidbe“ i još posijeta na etno izložbama, književnim susretima...
Prošle godine smo održali i svoj prvi koncert 26.aprila pod nazivom „ETNO VEČE“. Koncert je održan povodom dana Opštine. Ugostili smo tri KUD-a i jednu ojkačku grupu (KUD Slavko Mandić iz Laktaša, KUD Piskavica iz Piskavice, KUD Kolovit iz Gradiške i ojkačka grupa Mlado Potkozarje iz Prijedora). Takođe smo otvarali manifestaciju „Zimski dani Kozare 2008“ na Mrakovici.
28.04.2008. Etno grupa Moštanica je nastupala i u emisiji vaskršnji bingo. 29.04.2008. godine smo imali čast da nastupamo na velikom vaskršnjem koncertu „Obnovimo sebe – podignimo stupove“. Etno grupa Moštanica je ostavila veliki dojam, pri tom mislim naravno pozitivan, na cjelu dvoranu a vjerujem i na ljude ispred malih ekrana jer je koncert prikazivan direktno. Tokom koncerta koji je trajao oko 3h skupljeno je 16 000 KM za obnovu hrama Đurđevi stupovi u Rasu. Koncert se održao u dvorani Borik u Banja Luci. U programu Vaskršnjeg koncerta učestvovali su muzički sastav "Stupovi", Asim Sarvan, Aleksandra Slađana Milošević, frulaš Milinko Ivanović, etno grupa "Gora" iz Beograda, Nebojša i Bojana Brdarić, Sonja Kolačarić, Maja Nosović, etno grupa "Moštanica" iz Kozarske Dubice, grupa "Iva" iz Doboja, "Sveti Dimitrije" iz Nevesinja, "Gora" iz Banjaluke, zatim Kristina Ivanović - Kiki, "Rusalke" iz Istočnog Sarajeva, etno grupa KUD-a "Slavko Mandić" iz Laktaša i dječiji crkveni hor "Srbadija" iz Bijeljine, a gost večeri su bili Neverne bebe.
U avgustu smo organizovali humanitarni rock koncert „Dubica pjeva za Cecu“ gdje smo mi po prvi put otpjevali nekoliko etno pjesama sa prizvukom rock- a. Gosti našeg koncerta, pored lokalnih i prijedorskog benda, bile su Neverne bebe. Stalni članovi etno grupe Moštanica su Vidović Dragana, Kovačević Dragan, Trubarac Jelena, , Batić Gordana, Vukomanović Aleksandar, Mirjana Ćibić, i Neda Kos.

Eto to smo otprilike mi!!!
Angel Angel Angel
sijedi guslar
Написано: Thursday, September 25, 2008 10:36:58 AM

: **

Члан од: 9/16/2008
Порука: 31
Поздрав Недо! Свака част, и желим вам да истрајете у неговању традиције. Ни помало рока на штети ако се лепо уклопи и ако успе да приближи изворну музику онима којима је страна. Само напред. Него, могла би да поставиш пар снимака, да вас чујемо.
kicos
Написано: Saturday, September 27, 2008 8:13:13 PM

: **

Члан од: 8/25/2008
Порука: 37
Sam' da te pozdravim... Angel
skomrahK
Написано: Tuesday, September 30, 2008 7:11:45 PM

: *

Члан од: 9/30/2008
Порука: 1
Zdravo Nedo, svidja mi se ideja mladih ljudi da sacuvaju ono sto su njihovi preci dugo stvarali i drago mi je da nas svakim danom ima sve vise.
Ja se takodje bavim izvornim pevanjem, sviram kaval flautu i frulu a vec neko vreme postoji i grupa Starina.
Nego, imate li kakvih snimaka, jako bih volela da vas cujem.. Poz :)
Александра
Написано: Wednesday, October 01, 2008 11:04:38 PM

: Администратор

Члан од: 5/4/2008
Порука: 42

Недо,
дај неке слике за ову страну
http://www.last.fm/music/Moštanica

И обавезно направи профил на myspace.com

Пуно поздрава и све најбоље!
Корисници који прегледају ову тему
Гост