Почетна странa ИзворнеПесме.орг
Форум
Добродошли, имате статус госта Претрага | Активне теме | Чланови | Пријави се | Региструј се

Кавал Опције
Владимир
Написано: Thursday, July 17, 2008 4:37:53 AM

: **

Члан од: 7/17/2008
Порука: 28
Место: Београд

Дуга дрвена свирала (60- 80 cm) од јасена, зове, дрена, шимшира или јоргована, без писка, са 8 свирачких рупа. Срби на Косову га зову и шупељка. Кавал је веома распрострањен инструмент на Балкану (БЈР Македонија, Косово и Метохија, Бугарска, Румунија, Албанија, Грчка, Турска), а сродних инструмената има на Кавказу, у Азији и северној Африци.

Кавал је омиљени инструмент пастира, који су га на нашим просторима и сачували до данас. Чувајући овце, окупило би се више пастира са кавалима. Док би један изводио мелодију, остали би пратили лежећим тоном. Касније би други преузимао мелодију. Овакво свирање се у БЈР Македонији назива „езгија“ (тур.: свирка). Не свирају се паралелни интервали или више различитих пратећих тонова истовремено. На кавалима се, поред пастирских свирки често свирају и кола.

Преузето са:
http://beloplatno.rastko.net/instrumenti/instrumenti.html

Владимир
Написано: Saturday, July 19, 2008 3:08:19 AM

Ево једне од мноштва фотографија наше администраторке Александре.
Александра
Написано: Saturday, July 19, 2008 11:39:16 PM

: Администратор

Члан од: 5/4/2008
Порука: 42
(: Владимире, да ли можда и ти свираш кавал?
Владимир
Написано: Sunday, July 20, 2008 11:09:54 AM

Ја сам велики у заљубљеник у музику, али нисам музикалан, тако да на моју велику жалост, не знам ни да свирам ни да певам.
Александра
Написано: Tuesday, August 05, 2008 9:17:38 PM

: Администратор

Члан од: 5/4/2008
Порука: 42
Слађан, из села Брус, почетник:
http://www.youtube.com/watch?v=-yrPz7l5DDE
pokipsi
Написано: Thursday, January 22, 2009 6:25:58 PM

: *

Члан од: 1/22/2009
Порука: 2
Imam par pitanja u vezi sa kavalom i srodnim instrumentima.

Voleo bih da kupim kaval ali ne znam gde i po kojoj ceni. Naravno, ne bi mi se svidelo da kupim instrument koji je lose izradjen pa dolazi do falsha, tako da, ako neko ima neku preporuku u vezi sa prodavcem ili savete pri kupovini koji bi mi bili od koristi neka mi, ako moze, to predoci, bio bih veoma zahvalan na ljubaznosti:)

Zanima me da li postoji neka literatura vezana za ucenje sviranja na ovakvim instrumentima(drvenim duvackim pastirskim...). Sviruckam frulu i blok flautu, [sviruckam] ali mi nisu stvari bas najjasnije kod polutonova, tj. mogu da ih odsviram ali me dosta usporavaju, pa bi mi dobro doslo par saveta i na tu temu:))), ili neka pisana pomoc, knjga, tutorijal, sta god...:)

Jos me samo interesuje kako se zove svirala koja ima boju tona veoma slicnu gajdama, rekao bih iritirajucu u odnosu na blagi kaval...?

Izvinjavam se sto samo postavljam pitanja, valjda cu jednog dana i ja doprineti ovom forumu:)))

Pozdrav i svaka cast na sajtu i forumu:)
tera
Написано: Thursday, January 22, 2009 7:59:57 PM

Члан од: 5/30/2008
Порука: 5
Место: beograd
Predlazem da potrazis Milosa Nikolica u muzickoj skoli Mokranjac.On je profesor kavala i gajdi na etnomuzikoloskom odseku.
pokipsi
Написано: Friday, January 23, 2009 3:04:41 PM

Члан од: 1/22/2009
malo sam pretrazivao po netu i dosao da korisnih informacija.
prvo: trebace mi mala vecnost da proizvedem bilo kakav ton sto nisam znao...mislio sam da je princip kao kod frule, ali ocito nije.
cena drvenih kavala je 100-150evra, sto je skupo za pocetnika... postoje i jeftinije varijante ali se boja tona menja, obzirom da nisu od drveta.
eto, ne znam da li da odustanem od ideje...a svidja mi se nenormalno...
Teofil
Написано: Tuesday, November 03, 2009 10:41:07 PM

Члан од: 3/22/2009
Александра (цитат):
Слађан, из села Брус, почетник:
http://www.youtube.com/watch?v=-yrPz7l5DDE

Shame on you
Брус је градић, варош, не село. Иначе, бруска општина обухвата 57 села и као таква је једна од највећих у Србији... Слађан, мој друг, на овом снимку горе је тотални почетник, тек што је добио тон, а ево још једног снимка где је више увежбан...Speak to the hand

http://www.youtube.com/watch?v=yAyv8WM8j1Q
vaskrsija
Написано: Friday, December 10, 2010 11:57:08 AM

Члан од: 5/26/2008
Порука: 14
Место: srbija
http://www.e-slovo.net/Products/314-kaval-za-prodaju.aspx

Цене кавала се крећу од 120 до 150е, у зависности од тоналитета. Такође, уколико кавал има на себи микро дуборез цена му је виша. Зависи шта ко жели. Ради га Александар Милутиновић из Врњачке Бање (korrenjak@gmail.com)
Корисници који прегледају ову тему
Гост

Промени форум
Не можете да поставите нову тему.
Не можете да одговарате на теме.
Не можете да бришете своје поруке.
Не можете да мењате своје поруке.
Не можете да отворите анкету.
Не можете да гласате у анкетама.