|
|

: **
Члан од: 7/17/2008 Порука: 28 Место: Београд
|
 Дуга дрвена свирала (60- 80 cm) од јасена, зове, дрена, шимшира или јоргована, без писка, са 8 свирачких рупа. Срби на Косову га зову и шупељка. Кавал је веома распрострањен инструмент на Балкану (БЈР Македонија, Косово и Метохија, Бугарска, Румунија, Албанија, Грчка, Турска), а сродних инструмената има на Кавказу, у Азији и северној Африци. Кавал је омиљени инструмент пастира, који су га на нашим просторима и сачували до данас. Чувајући овце, окупило би се више пастира са кавалима. Док би један изводио мелодију, остали би пратили лежећим тоном. Касније би други преузимао мелодију. Овакво свирање се у БЈР Македонији назива „езгија“ (тур.: свирка). Не свирају се паралелни интервали или више различитих пратећих тонова истовремено. На кавалима се, поред пастирских свирки често свирају и кола. Преузето са: http://beloplatno.rastko.net/instrumenti/instrumenti.html
|
|

|
 Ево једне од мноштва фотографија наше администраторке Александре.
|
|
 : Администратор
Члан од: 5/4/2008 Порука: 42
|
(: Владимире, да ли можда и ти свираш кавал?
|
|

|
Ја сам велики у заљубљеник у музику, али нисам музикалан, тако да на моју велику жалост, не знам ни да свирам ни да певам.
|
|
 : Администратор
Члан од: 5/4/2008 Порука: 42
|
|
|
 : *
Члан од: 1/22/2009 Порука: 2
|
Imam par pitanja u vezi sa kavalom i srodnim instrumentima.
Voleo bih da kupim kaval ali ne znam gde i po kojoj ceni. Naravno, ne bi mi se svidelo da kupim instrument koji je lose izradjen pa dolazi do falsha, tako da, ako neko ima neku preporuku u vezi sa prodavcem ili savete pri kupovini koji bi mi bili od koristi neka mi, ako moze, to predoci, bio bih veoma zahvalan na ljubaznosti:)
Zanima me da li postoji neka literatura vezana za ucenje sviranja na ovakvim instrumentima(drvenim duvackim pastirskim...). Sviruckam frulu i blok flautu, [sviruckam] ali mi nisu stvari bas najjasnije kod polutonova, tj. mogu da ih odsviram ali me dosta usporavaju, pa bi mi dobro doslo par saveta i na tu temu:))), ili neka pisana pomoc, knjga, tutorijal, sta god...:)
Jos me samo interesuje kako se zove svirala koja ima boju tona veoma slicnu gajdama, rekao bih iritirajucu u odnosu na blagi kaval...?
Izvinjavam se sto samo postavljam pitanja, valjda cu jednog dana i ja doprineti ovom forumu:)))
Pozdrav i svaka cast na sajtu i forumu:)
|
|

Члан од: 5/30/2008 Порука: 5 Место: beograd
|
Predlazem da potrazis Milosa Nikolica u muzickoj skoli Mokranjac.On je profesor kavala i gajdi na etnomuzikoloskom odseku.
|
|
Члан од: 1/22/2009 Порука: 2
|
malo sam pretrazivao po netu i dosao da korisnih informacija. prvo: trebace mi mala vecnost da proizvedem bilo kakav ton sto nisam znao...mislio sam da je princip kao kod frule, ali ocito nije. cena drvenih kavala je 100-150evra, sto je skupo za pocetnika... postoje i jeftinije varijante ali se boja tona menja, obzirom da nisu od drveta. eto, ne znam da li da odustanem od ideje...a svidja mi se nenormalno...
|
|
Члан од: 3/22/2009 Порука: 2
|
Брус је градић, варош, не село. Иначе, бруска општина обухвата 57 села и као таква је једна од највећих у Србији... Слађан, мој друг, на овом снимку горе је тотални почетник, тек што је добио тон, а ево још једног снимка где је више увежбан... http://www.youtube.com/watch?v=yAyv8WM8j1Q
|
|
Члан од: 5/26/2008 Порука: 14 Место: srbija
|
http://www.e-slovo.net/Products/314-kaval-za-prodaju.aspxЦене кавала се крећу од 120 до 150е, у зависности од тоналитета. Такође, уколико кавал има на себи микро дуборез цена му је виша. Зависи шта ко жели. Ради га Александар Милутиновић из Врњачке Бање (korrenjak@gmail.com)
|
|
|
Гост |