: *
Члан од: 4/5/2009 Порука: 2 Место: Ruma
|
Pozdrav svima! Evo, da se i mi predstavimo... Mi smo Etno sastav "Andesila" iz Rume i bavimo se negovanjem muzike Slovenskih naroda, sto ukljucuje srpske, makedonske, ruske, bugarske... Ne bih previse pricala o nasem istorijatu, cenim da je muzika koju izvodimo vaznija od price... http://www.myspace.com/grupaandesilaPored snimaka koji se nalaze na myspace-u, postoji jos nekoliko na youtube-u... Zahvaljujemo na paznji i svaka kritika, bilo pozitivna ili negativna, je dobrodosla... Pozdrav!
|
Члан од: 5/26/2008 Порука: 24 Место: Srbija
|
Andesila (цитат):Pozdrav svima! Evo, da se i mi predstavimo... Mi smo Etno sastav "Andesila" iz Rume i bavimo se negovanjem muzike Slovenskih naroda, sto ukljucuje srpske, makedonske, ruske, bugarske... Ne bih previse pricala o nasem istorijatu, cenim da je muzika koju izvodimo vaznija od price... http://www.myspace.com/grupaandesilaPored snimaka koji se nalaze na myspace-u, postoji jos nekoliko na youtube-u... Zahvaljujemo na paznji i svaka kritika, bilo pozitivna ili negativna, je dobrodosla... Pozdrav! Велики поздрав за Андесилу! Морам да приметим да ви певате изворну музику али је мењате, не певате онако како је записана на терену, што би значило да не чувате нашу традицију, већ је мењате... Узећу пример на песми "Изгрејала сјајна месечина", та песма је из Врањског Поморавља и пева се ЈЕДНОГЛАСНО, а ви сте је овде отпевали у два гласа... По мом мишљењу то није у реду, али свако ради онако како мисли да треба....
|

Члан од: 4/5/2009 Порука: 2 Место: Ruma
|
Da, vecita polemika da li ostati potpuno veran tradiciji ili ne, uvek postoje oprecna misljenja na tu temu... Mi koristimo osnovnu izvornu melodiju i nju nadogradjujemo po sluhu, osecaju i kreativnosti u odredjenom trenutku i svi smo za takav rad, jer, po mom misljenju, ne radi se o strogim obicajima koje treba sacuvati upravo takve kakvi jesu, vec o muzici, a muzika kao umetnost dozvoljava slobodu... Kao sto je npr. Mokranjac raspisao aranzmane po sopstvenom nahodjenju, tako i mi nadorgadjujemo to sto cujemo na raznim stranama i samim tim pravimo sopstvene aranzmane (ne poredim nas sa Mokranjcem, samo navodim primer :D )... I zaista, dobro sklopljen viseglas uvek ce biti prijatniji za uho od jednoglasa, a samim tim smatram da ne mozemo pokvariti ono sto je ostalo od tradicije, vec samo upakovati da to zvuci lepse i punije, a dodavanjem instrumenata koji su u duhu takve muzike, mozemo stvoriti zvuk koji bi danasnjim generacijama bio primamljiviji... Muzika je jedna vrsta igre, i cvrsto verujem da su i u vreme kada je ta ista muzika nastajala, postojale devojke ili pak momci koji su se upravo u igri sa muzikom nadovezivali jedni na druge i komponovali, ali to nije ostalo zabelezeno... Postujem ansamble koji ostaju strogo pri tradiciji, naravno da neko treba da cuva i sam izvor, ali isto tako postujem i ansamble koji ostavljaju svoj pecat, jer malo kreativnosti nikada ne moze biti na odmet... Uostalom, sve je to plod stvaralastva nasih naroda, te smatram da nas zadatak, u neku ruku, i jeste da se u to stvaralastvo ukljucimo, jer se taj zvuk gradio generacijama, a mi smo generacije koje treba da nastave da isti zvuk neguju, pa bilo pasivno ili aktivno... Samo nek nas je sto vise i nek se neguje taj zvuk koji je i te kako dragocen... :)
|

Члан од: 12/1/2010 Порука: 4
|
Ja mislim da ste lepo uvezbani i vrlo prijatno zvucite. A to, da li je "PRAVILNO" pevati jednoglas ili dvoglas, ili sta vec... "Cuvanje tradicije", pa cak i muzicke, vise ne znaci nista. To bi bilo isto kao kad bi svi koji nisu u mogusnosti da jedu meso jeli mesni narezak, i samo mesni narezak. Pustite, ljudi, da se kultura razvija, to je prirodan proces. Nemojte konzervirati nesto sto nije u prilici da bude onakvo kakvo je bilo. To sto je pesma Izgrejala sjajna mesecina (tako bi trebalo da se navede naziv pesme) zapisana u Vranjskom Pomoravlju, predstavlja stanje u jednom trenutku u istoriji. Sada je to i pesma iz Beograda, Rume, Kragujevca itd. Samo napred! Veliki pozdrav
|