Почетна странa ИзворнеПесме.орг
Форум
Добродошли, имате статус госта Претрага | Активне теме | Чланови | Пријави се | Региструј се

Najbolji izvodjachi Опције
nemilica
Написано: Wednesday, December 01, 2010 1:27:57 PM

: *

Члан од: 12/1/2010
Порука: 4
E, jeste car ovaj Bojan. Veliki pozdrav za njega i njegove postove, posebno one koji se ticu KOLA!
vaskrsija
Написано: Friday, December 10, 2010 11:59:44 AM

Члан од: 5/26/2008
Порука: 14
Место: srbija
Mislim da je ovo trenutno najbolja pevacka grupa kod nas

http://www.youtube.com/watch?v=hT7Hfth3F5A
Бојан
Написано: Friday, December 10, 2010 7:56:50 PM

: Администратор

Члан од: 4/29/2008
Порука: 36
Место: Приједор
По мени и даље Моба најбоља, свака част Светлани Спајић и на њеном гласу, овдје она измишља текст, као у новом маниру, али овај снимак ме и нијe импресионирао, ево један други од Светлане: http://www.youtube.com/watch?v=nZtzAi9jFqU ;
Мада и ту има о Николи Тесли, има неколико добрих изведби, мада све што она изводи звучи врло слично...

Ево браће, ево Козарчана,
не боје се крви ни мегдана.

Ми у туђе добро не дирамо,
а без крви свога не пуштамо.

Ми смо браћа испод Козарице,
гдје не рађа мајка издајице.
vaskrsija
Написано: Sunday, December 12, 2010 1:35:58 PM

Бојан (цитат):
По мени и даље Моба најбоља, свака част Светлани Спајић и на њеном гласу, овдје она измишља текст, као у новом маниру, али овај снимак ме и нијe импресионирао, ево један други од Светлане: http://www.youtube.com/watch?v=nZtzAi9jFqU ;
Мада и ту има о Николи Тесли, има неколико добрих изведби, мада све што она изводи звучи врло слично...

Мора да звучи слично када бира да пева углавном према напевима из далмације...тако да, ту је одговор. А са друге стране ја сам итекако за "измишљање" текстова јер не мислим да је традиција конзервирана, већ да она стално настаје јер је продукт народа.
Бојан
Написано: Thursday, December 16, 2010 8:39:38 AM

Напјеве из Далмације? то можда на албуму Жегар живи, гдје се и пјевају само пјесме из Жегара...

Али на албуму Жива вода, има пјесама од свугдје па опет слично звучи... Није свачији глас за сваки крај... (по мом мишљењу)...

Лијепо је да се традиција наставља, али данас је све постало поприлично једнолично, што се тиче много ствари... И народне ношње су традиција, и да ли ми сада треба да идемо и да кројимо нешто ново јер се традиција наставља? Исто тако, све те пјесме које пјевамо су забиљежили углавном стручњаци на терену, па да ли смо ми (људи који нису одрасли на том истом терену) заиста овлаштени да мијењамо туђу традицију и пјесму у складу са личним нахођењима...

vaskrsija
Написано: Friday, December 17, 2010 10:41:46 AM

Бојан (цитат):
Напјеве из Далмације? то можда на албуму Жегар живи, гдје се и пјевају само пјесме из Жегара...

Али на албуму Жива вода, има пјесама од свугдје па опет слично звучи... Није свачији глас за сваки крај... (по мом мишљењу)...

Лијепо је да се традиција наставља, али данас је све постало поприлично једнолично, што се тиче много ствари... И народне ношње су традиција, и да ли ми сада треба да идемо и да кројимо нешто ново јер се традиција наставља? Исто тако, све те пјесме које пјевамо су забиљежили углавном стручњаци на терену, па да ли смо ми (људи који нису одрасли на том истом терену) заиста овлаштени да мијењамо туђу традицију и пјесму у складу са личним нахођењима...

Очигледно се нисмо разумели. Не помињем овде Дрину, већ напомињем причу која се код Светлане развила након Жегара, а апропо песме о Николи Тесли.
Колико ја знам и у новије време настаје ношња, па погледај само наше КУДове шта раде. Мученици, нису богати као КОЛО па да могу да имају зубуне од чоје и то оне најквалитетније, већ раде од неке мученице, танке, танушне, а не тако ретко прибегавају и другим материјалама. Па оне кошуље синтетичке, што нема шансе да опереш после наступа Angel
Ја имам обичај да кажем да немају право само етномузиколози да бележе песме и свирку на терену, нег свако од нас. Не знам да ли си посећивао нпр. Чобанске дане, или сабор у Шаторњи итд. Е, да видиш, ти људи, а сви имају преко 60 година, измишљају песме. Те песме посвећују углавном саборима на коме учествују, ја бар у својој сламарици имам таквих 3 до 4 песама /а нисам етномузиколог, већ социолог).
Слажем се са тобом да нијее свачији глас за сваки крај, али, ајде да напоменем за Светлану, нисам јој дрвени адвокат она се већ сама показала, она је из Лознице. Што се мене тиче, свакако може да пева оно што тренутно најчешће и пева.
И још нешто, и етномузиколози тумаче терене на којима нису одрасли, тако да....
Бојан
Написано: Friday, December 17, 2010 3:24:08 PM

Разумјели смо се ми, али временом ће се десити да себи неко да за право да убацује стихове у косовску пјесму и да је назива косовском, а да нема везе са тим истим Косовом. Друго је када то раде људи који су оданде... И ојкача из Поткозарја има стихова који су недавно настали, али њих стварају људи који откад знају за себе пјевају ту пјесму...

Светлана по мени јако лијепо пјева розгалице и сличне пјесме из динарских крајева... иако је из Лознице, и иако је завршила енглески језик и књижевност... Али етномузиколози опет прилазе тим теренима које обрађују са стручне стране, и биљеже сваки аспект тог истог пјевања, и знају да укажу на разлике... да не буде да све звучи на исто, а само да су мелодије различите...

А што се тиче ношње, врло добро ми је познато шта све људи у свијету фолклора сматрају исправном ношњом, али то не значи да ако су је они промијенили да је та ношња и дање ношња тог краја... Знам да паре јесу проблем али то није разлог да се скрнави српска народна ношња... И био сам свједок, већ неколико пута, да се дају паре за ношњу, и да се шије погрешно, и да је шију људи који немају везе са ношњом, гдје се нико и не потруди да пита некога ко зна шта и како треба да се уради, и на крају се добије нека квази одјећа за нешто што називамо као ношњом неког краја... :)

ето, толико од мене овај пут :)

11Veverica
Написано: Wednesday, December 21, 2011 10:12:53 PM

Члан од: 2/9/2011
Порука: 1
Место: Vrsac
Миланка Мара Карић
magmakg
Написано: Sunday, February 12, 2012 12:17:46 PM

Члан од: 2/12/2012
Порука: 1
Место: Kragujevac
Plejada najboljih u etno muzici postoji i to je otprilike sve sto ste naveli do sada.Ja bih samo dodao i malenu Danicu Krstic koja je podjednako dobra u svim sferama tradicionalne muzike.Dosta puta sam gledao kako iz publike zaplacu gledaoci kada cuju njene vokalne sposobnosti.Skoro je i dobila titulu ,,Cuvar narodnebastine,, na RTS-u.
http://www.youtube.com/user/krleisladja?feature=mhee#g/u ( Njen kanal )
http://www.youtube.com/watch?v=TIfWrjlvoXo ( Sa svojom grupom uzivo ,,Jare moje,, )
Za buducnost Srpske etno muzike jos ne treba da brinemo pored ovog deteta,ujedno vrlo lepo peva i duhovnu muziku.
http://www.youtube.com/watch?v=-LeXISsbo9k ( Marijo slavna )
Корисници који прегледају ову тему
Гост

Промени форум
Не можете да поставите нову тему.
Не можете да одговарате на теме.
Не можете да бришете своје поруке.
Не можете да мењате своје поруке.
Не можете да отворите анкету.
Не можете да гласате у анкетама.