Почетна странa ИзворнеПесме.орг
Форум
Добродошли, имате статус госта Претрага | Активне теме | Чланови | Пријави се | Региструј се

Како сте почели да слушате изворну пјесму и музику? Опције
Бојан
Написано: Thursday, June 26, 2008 6:53:04 PM

: Администратор

Члан од: 4/29/2008
Порука: 34
Место: Приједор
Да ли је то једноставно одувијек било дио вас, или сте тек касније схватили колико је наша традиционална пјесма и музика заправо лијепа!!!!???
Whistle

Ево браће, ево Козарчана,
не боје се крви ни мегдана.

Ми у туђе добро не дирамо,
а без крви свога не пуштамо.

Ми смо браћа испод Козарице,
гдје не рађа мајка издајице.
DILBER
Написано: Sunday, June 29, 2008 1:40:51 AM

: *

Члан од: 6/20/2008
Порука: 13
Место: srem
Свако од нас носи то у себи, само је питање времена и околности кад ће то да схвати!
исто тако, мислим да сви ми најбоље схватамо лепоту и поруку коју нам преносе песме из краја из којег смо.
мада то нас не ограничава и не спутава да увидимо лепоту традиционалне музике ма из ког краја она била.
IGRAČ
Написано: Tuesday, July 08, 2008 3:22:37 PM

Члан од: 5/26/2008
Порука: 21
Место: Srbija
Спонтано сам почео да је слушам и свидела ми се,од тад је стално слушам! Whistle
neda
Написано: Wednesday, September 24, 2008 8:19:38 PM

Члан од: 9/24/2008
Порука: 3
Место: Kozarska Dubica RS
Ja sam se bavila folklorom od malih nogu, tako da mogu da kažem da volim izvornu muziku od davno. Kad više nisam mogla da igram onda smo odlučili osnovati etno grupu Moštanica. Mogu da se pohvalim veoma bogatom kolekcijom izvornih pjesama i natpjeva iz svih krajeva, RS, Krajine, Srbije, Kozare i Potkozarja, Kosova i Metohije...
Vukasin
Написано: Wednesday, October 01, 2008 3:24:53 PM

Члан од: 10/1/2008
Порука: 3
Pomaže Bog!

Kao prvo da vas pohvalim, jer ovo je jedna jako lijepa inicijativa, da se sačuva naša kulturna baština.
Ima mnogo interesantnih priloga, što me raduje.
A posebno me raduje da i naši mlađi naraštaji imaju prilike da pročitaju i nauče nešto novo, o toj našoj bogatoj riznici raznoraznih običaja i lokalizama. Jer upravo ta raznolikost, čini našu riznicu bogatijom.
Počeo sam da slušam, odrastajući uz razne ojkače (kozaračka, grmečka...), i uz zvuke dvojnica i tamburica trožica (krajiška tamburica, kod nas zvana samo tamburica), uz priče đeda na unuka... Zavolio sam tu našu starinu, tradiciju, pjesmu...
Inače sam iz Krajine, tačnije iz novljanskog kraja.
Da ne dužim... Još jednom, samo naprijed!

Pozdrav,
Vukašin

Tamo đe se Grmeč sa Kozarom spaja
A Una sa Sanom ne razdvaja

вујке
Написано: Saturday, March 21, 2009 3:45:21 PM

Члан од: 5/29/2008
Порука: 1
Место: Кумодраж, Београд
Ја сам тек почетком ове године схватио шта је српска традиционална/изворна музика. И од тада само изворна музика.

Плакао сам што нисам имао ципеле док нисам видео човека који није имао ногу
Teofil
Написано: Sunday, March 22, 2009 2:53:37 PM

Члан од: 3/22/2009
Порука: 2
Одувек су ме привлачили звуци старих инструмената, али све до скоро нисам слушао било шта од изворне и етно музике, иако сам знао неке песме. Онда, почео сам да свирам у локалном КУД-у, па онда и почео да певам у оквиру секције КУД-а за изворно и етно певање, и од тад тражио на интернету све, и заволео. А од тад од кад сам заволео, баш стално слушам.
Милица
Написано: Saturday, March 28, 2009 6:41:24 PM

Члан од: 3/28/2009
Место: Нови Сад
Ја не могу да се похвалим тиме да слушам изворну музику. Има пар песама које ми се јако свиђају (Густа ми магла паднала, Гора јечи, итд...) али нисам баш неки познавалац. Наравно да ме изворна музика привлачи, то је један од разлога због којих сам се учланила на овај сајт. А други разлог је тај што објективно не могу да кажем да познајем нашу изворну музику, а то је срамота.
Мада мислим да ми данас као народ, поготово млађа популација у коју и ја спадам, нисмо баш сигурни шта је то изворна музика.
Ипак, оно што о њој знам ми се допада, и то јако Angel
Додуше, да будем искрена, НИМАЛО МИ СЕ НЕ СВИЂА звук хармонике и трубе. Чула сам чак негде да труба и није изворно српски инструмент - не знам да ли је тачно, али допала ми се та теорија, хаха Whistle
Бојан
Написано: Sunday, March 29, 2009 10:08:04 PM

: Администратор

Члан од: 4/29/2008
Порука: 34
Место: Приједор
Па то шта је изворна музика и јесте тешко разазнати, али ваљда то свако доживљава лично, за мене је изворна музика и пјесма, иста та музика и пјесма која се данас свира и пјева онако као што је први пут и забиљежена, на тај "изворан" начин... компонована од стране обичних људи са села...
Гора јечи је иначе компонована пјесма, и компоновала ју је Бранкица Васић "Василиса"...

Ево браће, ево Козарчана,
не боје се крви ни мегдана.

Ми у туђе добро не дирамо,
а без крви свога не пуштамо.

Ми смо браћа испод Козарице,
гдје не рађа мајка издајице.
seka
Написано: Saturday, April 04, 2009 9:42:50 AM

Члан од: 4/4/2009
Место: Sremska Mitrovica
Pozdrav za sve koji vole folklor i izvornu muziku. Folklorom se bavim od 6 godine ,imala sam malu pauzu kad sam se udala i rodila decu. I opet sam se vratila i igram jos uvek. Radim kao nastavnik folklora i pevanja u osnovnim , srednjim skolama i trudim se da danasnja omladina zavoli izvornu muziku onako kako je ja volim .Imamo malu izvornu grupu Svitanje koja radi tek godinu dana i dosta nastupa iza nas. To su tek deca tako da pred njima stoji jos puno rada kao i nastupa. Ovaj sajt je nesto najbolje sto sam videla u skorije vreme. Pozdrav svima i slusajte izvornu muziku ona je vredna slusanja....
Корисници који прегледају ову тему
Гост

Промени форум
Не можете да поставите нову тему.
Не можете да одговарате на теме.
Не можете да бришете своје поруке.
Не можете да мењате своје поруке.
Не можете да отворите анкету.
Не можете да гласате у анкетама.