: Администратор
Члан од: 5/4/2008 Порука: 42
|
Једна од најлепших ствари у нашој традицији ми је повезаност људи с природом. У овој теми бих волела да се наводе песме у којима човек позива природу (било да су то природне појаве као што је киша или да је то неко дрво) да му на неки начин помогне... За почетак: Ој мори фрбо зелена (чула сам ону верзију П. Аксентијевића и групе Запис, да ли неко има неку другу?) Лиснај се горо зелена (чула сам само ову верзију) Ој јаворе (чух од групе Мегленки: линк и Синтезис: линк)
|

: **
Члан од: 6/21/2008 Порука: 32
|
ova verzija pesme "lisnaj se goro zelena", po meni je jako loša, mislim da je najbolje izvodi, profesorka jadranka jagličić ajako lepa pesma za ovu temu može poslužiti - oj goro - braća teofilović - oj palento rasla na kamenu - dinarke i naravno - - - - karamfile cveće moje - a izvodi ko stigne
|
 : Администратор
Члан од: 5/4/2008 Порука: 42
|
Ој горо је јако лепа! А ону коју изводе Динарке, нисам слушала. Да ли неко има mp3 од Теофиловића, ова песма је у питању: Ој јаворе{0} (цитат):Oj javore, javore, Ti si drvo najbolje, Širi grane na sve strane, Ne daj zori da svane.
|

: *
Члан од: 5/24/2008 Порука: 24 Место: свет вила и вештица
|
|

Члан од: 8/25/2008 Порука: 37
|
|

|
|

Члан од: 9/16/2008 Порука: 31
|
Ој соколе сиви што горе прелјећеш реци мојој драгој кад ј' у гори сретнеш да ми драга дође одма' ови' дана јер ја сам ти соколе допа'нуо рана да мелеме тражи ране да ми вида а теби ћу соколе позлатити крила Ја ћу због ње соколе оставити гору водићу је соколе мом бијелом двору
|

|
Омиљена пјесма мога ђеда
Пјевни мени, пјевни мени мој голубе бјели
Пјевни мени, пјевни мени па ме развесели
И то је неки позив у помоћ :-)
|

|
Goro le, goro zelena Goro le, goro zelena, goro le, goro zelena! Vodo le, vodo studena, vodo le, vodo studena! Ja imam brata junaka, ja imam brata junaka. Ti, vodo, da ga napojis! Ti, goro, da ga sacuvas!
Rasti, rasti, moj zeleni bore Homolje Rasti, rasti, moj zeleni bore, rasti, rasti, moj zeleni bore, da se penjem tebe o vrhove, da se penjem tebe o vrhove, pa da gledam dole niz drumove, pa da gledam dole niz drumove. Pokraj druma zeleni se trava, pokraj druma zeleni se trava, tu mi dragi na duseku spava, tu mi dragi na duseku spava.
|

|
А, па ово стварно није у реду. За ову песму што су је украли Хомољани ил како се већ зову, има да покренем тужбу пред међународним судом правде ( као да има суд кривде). ;-) Ни десет Бугарки да дођу не могу ме убедити да песма није из Херцеговине. ;-)
|