|
|

: **
Члан од: 8/25/2008 Порука: 37
|
More, kakav sud, kakvi crni Bugari?! Ne dam pesme! (o;
|
|
 : Администратор
Члан од: 4/29/2008 Порука: 34 Место: Приједор
|
Пјесма Расти, расти мој зелени боре се може наћи у више крајева, као и многе друге пјесме, само са помало измијењеним текстом, тако да прво послушај мелодију пјесме па онда процијени да ли је из Херцеговине или не!!! И Хомоље није у бугарској него у Источној србији, тачније у Неготинској крајини!!! Или мени то спомињање Бугара није баш јасно.........??? :) ;)
Ево браће, ево Козарчана, не боје се крви ни мегдана.
Ми у туђе добро не дирамо, а без крви свога не пуштамо.
Ми смо браћа испод Козарице, гдје не рађа мајка издајице.
|
|

Члан од: 8/25/2008 Порука: 37
|
Malo se nasalismo...
|
|

Члан од: 9/16/2008 Порука: 31
|
Поздрав Рајла! Погледај на тубе филм Чија је ово песма, зато сам Бугарку спомињо. Чим прије, поставићу нашу, праву, једину изворну, од Бога првим Ерцеговцима даривану верзију. :-) Па да видиш мелодију. Него, реци ти мени јел истина да у Приједору има толико комуниста, да кад погледаш с Мањаче на ту страну, у даљини видиш свијетлећу црвену тачку. :-)
|
|
|
Па ја мислим да ми нисмо толико Богом дани колико се бусамо у прса, и много пјесама и мелодија смо преузели, а исто тако је и много наших мелодија и пјесама преузето. Јесте види се црвена тачка како свијетли, но то није петокрака звијезда него срце јуначко палих Козарчана у бици на Козари, који су се борили не за комунизам, него за живу главу, а тај комунизам који нико данас не воли их је ујединио да се изборе на најбољи могући начин! ;)
|
|

Члан од: 9/16/2008 Порука: 31
|
Имаш право. Ја контам да велика већина партизана није имала појма о Марксу и тако томе, за њих је комунизам био вољена Русија, Саво Ковачевић, борба против усташа... Е сад, што су их главешине злоупотребиле, нису они криви. Можда само за наивност. Него, није то тема, тако да се ја извињавам покретачу теме што вамо забасасмо. Него, ево пјесме где се природа позива да помогне да се забораве међубратска мржња и покољ из тих времена.
Дрино водо, аманет ти тешки сачувај нам нач понос витешки намој причат Дунаву и Сави за наш покољ и наш нож крвави
Хаџи Радован Бећировић Требјешки, убедљиво највећи епски стваралац двадесетог вијека
|
|
|
A eво од мене пјесма из Книнске крајине, розгалица илити грокталица....... имате је на сајту у извођењу Светлане Спајић...
Дрино водо жубора ти твога, немој бити међа рода мога.
Немој Дрино браћу растављати, молимо те као дијете мати.
Нек нас вјера кроз вијекове спаја, вода твоја да нас не раздваја.
;)
|
|
 : *
Члан од: 5/26/2008 Порука: 23 Место: Srbija
|
летеја ми летеја, лазаре, летеја ми летеја, девет реди голубе, лезаре,девет реди голубе, и десето жерове, лазаре и десето жерове, паднаше ми паднаше, лазаре, паднаше ми паднаше, баш у дворе џелепове, лазаре, баш у дворе џелепове....
лазаричка песма,из горње Пчиње,када се поје на домаћицу......
|
|
|
Гост |