|
|
 : *
Члан од: 5/26/2008 Порука: 13 Место: Srbija
|
Овде можете писати омиљене изворне песме и нешто о њима (одакле су, када су се певале......)
|
|
|
Ево ја ћу први да напишем нешто........
Овој дрво родно било од рода се саломило саломило, покршило, једна грањка три јабуке, друга грањка пет јабука, а на трећој соко стоји, соко стоји тужно поје, тужно поје како моме, како моме лазарице.
Лазаричка песма из Горње Пчиње, певала се родном дрвету.
|
|
Члан од: 5/26/2008 Порука: 9 Место: srbija
|
уф, и ја волим ту песму
|
|
|
vaskrsija (цитат):уф, и ја волим ту песму Па,напиши и ти неку песму,немој да ми пропадне тема!
|
|
|
Ево још једна песма од мене...
Трешња се од корен корњаше, мома се од мајке делеше, прошћевај мајко прошћевај, прошћевај ме цела родбина, до сад сам мајку слушала, од сада ће слушам свекрва, свекрва,залва,јетрва, и то најмалото деверче.
Свадбена песма из Бујановца,када изводе младу из куће...
|
|
Члан од: 6/20/2008 Порука: 10 Место: srem
|
Evo i od mene jedne:
Polegla je detelina trava, od Smiljina do Jovina dvora. Tu su pasla četir konja vranca, čuvala i' lepog Jove seja. Čuvala i', pa im govorila; paste,paste moga brace vranci zorom ćemo rano po devojku, po devojku, po Smilju lepojku.
Svatovac iz Srema
|
|

Члан од: 6/21/2008 Порука: 11
|
po meni nema boljih pesama od krajiških, iako živim tamo gde mi je i čukundeda rođen, ova pesma mi je neprikosnovena
nema raja bez rodnoga kraja, nema prela, nema običaja, nema pesme da zapeva neko, stare majke ona je daleko, jaoj moje njive i livade, na ognjištu srce mi ostade
pa šta više reći...
|
|
Члан од: 6/20/2008 Порука: 10 Место: srem
|
Oсу се небо звездама и равно поље овцама; овцама нема чобана, до једно дете Радоје, и оно лудо заспало; буди га Јања сестрица: устани горе, Радоје! овце ти за луг зађоше. Нека и' , сејо, не могу; вештице су ме изеле: мајка ми срце вадила, стрина јој лучем светлила.
песма из централне србије
|
|

: *****
Члан од: 4/29/2008 Порука: 18 Место: Приједор
|
troglav (цитат):po meni nema boljih pesama od krajiških, iako živim tamo gde mi je i čukundeda rođen, ova pesma mi je neprikosnovena
nema raja bez rodnoga kraja, nema prela, nema običaja, nema pesme da zapeva neko, stare majke ona je daleko, jaoj moje njive i livade, na ognjištu srce mi ostade
pa šta više reći... Па кад је већ крајишка, је л ми крајишници то на екавици причамо!!! Ево браће, ево Козарчана, не боје се крви ни мегдана.
Ми у туђе добро не дирамо, а без крви свога не пуштамо.
Ми смо браћа испод Козарице, гдје не рађа мајка издајице.
|
|

Члан од: 6/21/2008 Порука: 11
|
sorry, ja sam sa ekavskog govornog područja
pa eto ne obratih pažnju :-)
|
|
|
Гост |