|
|

: **
Члан од: 8/25/2008 Порука: 30
|
Oj, goro (rodoljubiva, Centralna Srbija)
Oj, goro, goro, ti visoko rastes. Oj, goro, goro. Da li cuvas, goro, u sebi ajduke? Da li cuvas, goro? Ja i' cuvam, tugo, Turci i' odvode. Ja i' cuvam, tugo...
|
|

Члан од: 9/16/2008 Порука: 31
|
Овце чува горама Бојна, Бојна, Бојана
На мору их појила Бојна, Бојна, Бојана
Под јавором бројила Бојна, Бојна, Бојана
Њој долази војвода Бојна, Бојна, Бојана
Зна ли ико како иде даље? Снимак који имам се овде завршава.
|
|

|
Сватовска из Херцеговине
Под ружицом, под руменом заспала ђевојка
Под ружицом, под руменом будила је мајка
Под ружицом, под руменом устани ђевојко
Под ружицом, под руменом ево ти сватова
Под ружицом, под руменом одакле су мајко
Под ружицом, под руменом с Невесиња равна
|
|

|
Расти боље мој зелени боре да се пењем теби у врхове па да гледам све наше градове све би граде за два града дала за Требиње и за Невесиње све би момке за два момка дала за Јована и за Радована Јована бих другарици дала Радована ја бих миловала
|
|

|
Bela vilo, na tebe mi krivo (rodoljubiva, selo Milatovac, Homolje) prema pevanju Svetlane Stević "Bela vilo, na tebe mi krivo! Što ne javiš da l' je roblje živo?" "Živo, živo j', al' ne mož' da dođe, širok Dunav ne može da prođe." "Kose reži, pa veži brodove, pa prevedi te naše robove!" "Ja sam noćas do lagera bila, na lagera vrata otvorila!"
|
|

|
Поздрав! Јеси ти онај Кицош код кога имају они силни предивни текстови? Ако јеси, свака ти част. Много пута си ми помого а да тога ниси ни био свестан.
Радознао Када сам био мали причали су ми Личани из Војводине да је коло без музике "измишљено" зато да би Крајишници могли да се веселе а да их Турци не чују и не нападну, пошто је Крајина установљена као војна граница према Турској, а Крајишници су се бавили углавном војном професијом.
Е видиш, има таква легенда и за настанак ганге. Султан Мемед забранио раји да пјева. Које грло запјева да се пререже. У којој кући, да се запали. Прође љето и некако, ал кад дође зима, чобани сљегоше у села, снијег западе, сијели се по кућама, а не смије се пјеват. То потраја неколико, али није могло дуго. Одабраше три мудра и разговорна човјека, па у Стамбол. Куд су ишли и како су учинили знају они, но да су се здраво вратили и ферман донијели, то знају и други. А у ферману султан написо и златнијем печатом запечатио-Србљи Ерцеговци смију пјеват, но на сваког што пјева бар два да се стану дерати иза гласа, па да се ништа не разумије шта овај пјева. ;-)
|
|

|
sijedi guslar (цитат):Поздрав! Јеси ти онај Кицош код кога имају они силни предивни текстови? Ако јеси, свака ти част. Много пута си ми помого а да тога ниси ни био свестан. Jesam... Pozdrav
|
|

|
Omile mi, jagodo, omile mi, jagodice, omile mi u selo devojče, omile mi u selo devojče.
Plavo beše, jagodo, plavo beše, jagodice, plavo beše, al' mi ga uzeše, plavo beše, al' mi ga uzeše.
Ja ne žalim, jagodo, ja ne žalim, jagodice, ja ne žalim što mi ga uzeše, ja ne žalim što mi ga uzeše.
No ja žalim, jagodo, no ja žalim, jagodice, no ja žalim što me orodiše, no ja žalim što me orodiše.
Orodiše, jagodo, orodiše, jagodice, orodiše, pa me okumiše, orodiše, pa me okumiše.
Mene kuma, jagodo, mene kuma, jagodice, mene kuma, a brata starejka, mene kuma, a brata starejka.
Simbil cvece, mori... eh...
|
|

|
Прођох кроз гору, не знам кроз коју дођох на воду, не знам која је сретох дјевојку, не знам чија је стадох јој на ногу, не знам на коју стаде је вриска, на знам због чега ја се сажалих, па је пољубих
|
|

|
Ооој Јелена, ооој Јелена јеси ли вјерена јеси ли вјерена
Јааа попијо, јааа попијо па заборавијо па заборавијо
Ооој Радојка, ооој Радојка јеси ли ђевојка јеси ли ђевојка
Јааа попијо, јааа попијо па заборавијо па заборавијо
|
|
|