|
|

: **
Члан од: 8/25/2008 Порука: 30
|
sijedi guslar (цитат):Прођох кроз гору, не знам кроз коју дођох на воду, не знам која је сретох дјевојку, не знам чија је стадох јој на ногу, не знам на коју стаде је вриска, на знам због чега ја се сажалих, па је пољубих Još jedna verzija... lepša: Prođoh kroz goru, ne znam kroz koju; nađoh djevojku, ne znam čija je; stadoh na nogu, ne znam na koju; stade je vriska, ne znam šta joj je; "Nuto đidije, gdje namiguje! Valja mu dati jagnje pečeno, jagnje mu dati, noža ne dati, neka đidija zubima čupa, neka se muči, dok s' ne nauči; valja mu dati pun kondir vina, vino mu dati, čaše ne dati, neka đidija kondirom pije, neka se muči, dok s' ne nauči; valja mu dati mene djevojku, mene mu dati, ne dat' postelje, neka đidija na zemlji spava, neka se muči, dok s' ne nauči!"
|
|

Члан од: 9/16/2008 Порука: 31
|
Ау! Е вала, свака ти дала, све ти сретно и весело било. Стварно сам остао без речи, знам пуно тих песама, ал ово је нешто ново за мене. Свака част.
|
|

|
Kolika je careva livada
Kolika je careva livada, kol'ko duga tol'ko i široka, po nju šeta mlado neženjeno, za pojas mu aršin od dukata, a nožice od suvoga zlata. Razmeruje sve redom planine, na koju će vodu da izvadi, da sagradi češmu sredi selo, oko češme voće da nasadi, oko voćke klupe da naredi, okol' klupe cveće da nasadi. Tuja često putnici proode, koj' umoran na klupe nek sedi, ko je gladan voćke neka jede, ko je žedan vodu neka pije, ko je vesel cvećem nek se kiti.
|
|

|
Oj, peline, more, bel peline Vlasina
Oj, peline, more, bel peline, a što si mi, more, povenalo? Da l' ti zmija, more, koren grize, il' ti voda, more, koren kopa, il' ti sunce, more, koren suši? Nit' mi zmija, more, koren grize, nit' mi voda, more, koren kopa, nit' mi sunce, more, koren suši. Dva se mlada, more, zaljubiše, na mene se, more, navališe te mi koren, more, iskršiše, za tova sam, more, povenalo.
|
|

|
Млааад се момак, млааад се момак жутом дуњом баца жутом дуњом баца Дуууњу баца, дуууњу баца цури у њедарца цури у њедарца Ђееевојка га, ђееевојка га мрко погледала мрко погледала Млааадо момче, млааадо момче не шали се самном не шали се самном Јааа сам синоћ, јааа сам синоћ грдан сан уснила грдан сан уснила Сааањала сам, сааањала сам да сем те љубила да сем те љубила Ооој ђевојко, ооој ђевојко па шта би ти било па шта би ти било Дааа се мени, дааа се мени наслониш на крило наслониш на крило
|
|

|
Пођосмо ли пођосмо ђе пођосмо дођосмо Ово је дубокоумно ко хаику  И још једна Ој ђевојко, шта ли мислиш шта ли мислиш, шта ли мислиш
|
|

|
Problejalo mlado jagnje Lasovo, okolina Zaječara prema pevanju Bokana Stankovića Problejalo mlado jagnje, a drugo ga pituvalo: "Zašto blejiš, mlado jagnje? Šta je tebi dodijalo?" "Dok mi ovčar bećar beše, dotle meni dobro beše: po livadi travu pasem, po potoci vodu pijem, po planine plan plandujem. Sad se bećar oženio, po bunjišta travu pasem, po korita vodu pijem, pod čandije plan plandujem. To je meni dodijalo."
|
|
 : *
Члан од: 6/20/2008 Порука: 10 Место: srem
|
Ој,убава, убава девојко! Колика је царева ливада. На њој нема трње ни грмење, Само има до две вите јеле, И под јеле прострто сеџаде, На сеџаде заспала девојка, Под главом јој снопак детелине, У руке јој српа позлаћена, На груди јој два бела голуба, На крилу јој заспало јеленче.
околина Бољевца, запис С. Грбић
|
|

: *****
Члан од: 4/29/2008 Порука: 18 Место: Приједор
|
Oј, Посавље, равно поље - Лијевче поље
Oј, Посавље, равно поље, куд Посавке коло воде. Над посав се надносиле, саме себи говориле: "Лепе ти смо, беле ти смо, још да су нам црне очи, три би града премамиле, из три града три гиздара, из четвртог Јован беже. Јован беже коња веже, о синџиру сребреноме, о казлуку гвозденоме, казлук пуче, коњ утече у Марино лепо цвеће. Куне Мара коња врана и његова господара. Не кун' Маро коња врана и његова господара, ја ћу тебе вечна клети, ти се Маро не удала, мушка деца не имала, и ако га ти имала, у војску га опремала, из војске се не надала."
Ево браће, ево Козарчана, не боје се крви ни мегдана.
Ми у туђе добро не дирамо, а без крви свога не пуштамо.
Ми смо браћа испод Козарице, гдје не рађа мајка издајице.
|
|

|
Još jedna...
O jabuko zeleniko, što s' toliki rod rodila: na tri grane tri jabuke, na četvrtoj soko sedi, te on gleda nikom polju, gde junaci konje kuju: Radoica i Gruica. Radoicin konj s' izmače lepoj Mari u bosiljak. Ljuto kune lepa Mara: "Ote! konju, pust ostao! Strelica te ustrelila kroz sedlašce u srdašce! Kroz uzdicu u gubicu! Kroz sve noge kroz četiri!" Al' govori Radoica: "Ne kun', Maro, konja moga; ja ću tebe gore kleti: Ti se, Maro, ne udala! Muška čeda ne rodila! Ako li ga i rodila, za ruku ga ne povela! Ako li ga i povela, na vojsku ga opremila! Sa vojske ti ne došao! Družina mu konj' dovela, konj' dovela, glas donela, i na konju bojno sedlo, i o sedlu britku sablju, i o sablji rukavice crnom krvlju napunjene, svakom svilom navezene, a najviše crnom svilom, nek su majci crni danci, a sestrici godinice, vernoj ljubi tavne noći."
Pa kažu: devojačka kletva teška...
|
|
|
Гост |